20.9 C
Warszawa
wtorek, 9 sierpnia, 2022

Transport żywności – podstawowe regulacje rynku

Przewóz szybko psujących się artykułów żywnościowych środkami transportu drogowego reguluje m.in. międzynarodowa umowa ATP. Żywność podczas transportu musi być odpowiednio chroniona. Podstawowy wymóg to przewóz specjalistycznymi środkami transportu, które mają konstrukcję i wyposażenie odpowiednie do rodzaju transportowanego ładunku. Transportery muszą także posiadać odpowiednią konstrukcję, która zapewni temperaturę dostosowaną do przewożonych produktów. Ważne jest też zachowanie odpowiedniej wilgotności i szczelności, aby ochronić żywność przed wpływem czynników zewnętrznych. Nadzór nad przewozem produktów spożywczy powinna sprawować specjalnie przeszkolona osoba. W praktyce najczęściej jest to kierowca. Powinien on mieć aktualną książeczkę zdrowia potwierdzającą brak przeciwwskazań do kontaktu z żywnością. – podkreśla Andrzej Kolosowski, Prezes Zarządu AsstrA Polska.


Umowa ATP, opracowana przez specjalnie do tego celu powołaną komisję w ramach Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ, określa zarówno rodzaje artykułów żywnościowych podatnych na szybkie psucie, temperatury wymaganej podczas przewozu, jak i szczegółowe warunki, które powinny spełniać pojazdy używane do przewozu tych artykułów. Umowa ATP określa również sposób oznaczenia znakami rozpoznawczymi jak i warunki badań takich pojazdów.


Do konwencji ATP przystąpiły następujące kraje: Austria, Belgia, Chorwacja, Czechy, Dania, Federacja Rosyjska, Finlandia, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Jugosławia, Kazachstan, Luksemburg, Maroko, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, USA, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.

Powiązane Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jesteśmy również na

4,159FaniLubię
319ObserwującyObserwuj
275ObserwującyObserwuj
spot_img

Z ostantiej chwili