Transport produktów spożywczych jedną z najtrudniejszych gałęzi logistyki

58
Large cold warehouse (Refrigerated trucks)

Transport (zarówno lądowy, jak i morski oraz powietrzny), jest wymagającą i skomplikowaną gałęzią biznesu. Obłożony jest wieloma regulacjami oraz zasadami przewozu towarów. Szczególnie trudny jest jednak transport produktów świeżych oraz mrożonych – wiąże się z koniecznością zachowania nieprzerwanego łańcucha chłodniczego. Co to oznacza dla przewoźników?

Urządzenia w chłodniczym łańcuchu dostaw

Na samym początku warto zwrócić uwagę na wszelkie urządzenia pojawiające się w całym łańcuchu dostaw w temperaturze kontrolowanej. Dotyczy to zarówno magazynu(chłodni), jak i samych środków transportu. Sprzęt ten ma nie tylko pozwolić na zachowanie idealnej temperatury (innej dla różnych produktów), ale także jak najbardziej ułatwić pracę, czyli załadunek i rozładunek – należy pamiętać, jak cenny w przypadku chłodniczego łańcucha dostaw jest czas i odporność na warunki zewnętrzne. 

Zróżnicowanie temperatur, w których muszą być przechowywane produkty spożywcze

Choć w lodówce konsumenta zwykle żywność przechowywana jest w jednej, stałej temperaturze, to w chłodniczym łańcuchu dostaw żaden przewoźnik nie będzie mógł sobie na to pozwolić. Różnice są zauważalne, przykładowo w przypadku produktów mlecznych wymagania dotyczące temperatury wyglądają następująco:

  • Mleko pasteryzowane, świeży nabiał, masło: +6o C
  • Mleko sterylizowane UHT: warunki otoczenia, maksymalnie +25o C
  • Lody: maksymalnie do -22o C
  • Ser żółty i sery wędzone: +10o

Podobne różnice występują w przypadku każdej grupy produktów spożywczych. Szczególne obostrzenia dotyczą mrożonek, które muszą mieć zachowaną temperaturę przynajmniej
-18o C podczas całego łańcucha chłodniczego.

Co chłodniczy łańcuch dostaw oznacza dla operatora logistycznego?

Przede wszystkim, jak już zostało wspomniane, zaopatrzenie się w cały sprzęt umożliwiający i ułatwiający przechowywanie oraz transport. Kluczowe są między innymi systemy monitorowania i zarządzania energią elektryczną, monitoring temperatury i wilgoci, zabezpieczenia i systemy przeciwpożarowe oraz systemy i urządzenia chłodnicze. Nie wolno zapominać także o pracownikach oraz zapewnieniu im specjalistycznej odzieży oraz obuwia.

Należy przy tym pamiętać o szczególnym ryzyku – nieprzystosowanie się do zasad obowiązujących w chłodniczym łańcuchu dostaw wiąże się ze stratami i koniecznością utylizacji zepsutych produktów spożywczych.

Jesteś producentem urządzeń oraz systemów wspierających chłodniczy łańcuch dostaw oraz transport produktów w temperaturze kontrolowanej? Nie może Cię zabraknąć na jedynych w Polsce targach chłodniczych łańcuchów dostaw – ColdChain Poland! Już dziś zapytaj o możliwość zaprezentowania swojej oferty ponad 7000 przedstawicielom branży spożywczej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj