3.8 C
Warszawa
niedziela, 21 kwietnia, 2024

Obrócić miłosć do czekolady w biznes

Katrina Markoff zawsze lubiła wyzwania. Po ukończeniu Le Cordon Bleu, czołowej paryskiej szkoły kulinarnej, wyruszyła w podróż poszukiwania smaków. Przemierzyła wiele krajów, poprzez Wietnam do Australii. Ale to był dopiero początek wielkliej przygody.

W 1997 wróciła do Stanów Zjednoczonych i podjęła pracę w firmie wysyłkowej swojego wujka. Jednak szybko przekonała się co chce robić: wykorzystać umiejętności kulinarne w przygotowaniu egzotycznie smakujących trufli. – Większość słodyczy jest strasznie nudna – mówi Markoff. – Pojawiła się nisza, którą postanowiłam wypełnić.

Słodkie ale ostre

Większość pomysłów na nietypowe recptury przywiozła ze swoich podróży. Przez trzy miesiace mieszała czekoladę z różnymi składnikami, aż wypracowała swoje firmowe smakołyki: Naga – połączenie słodkej curry z orzechem kokosowym, Budapest – czarną czekoladę z papryką, Black Pearl – mieszanka piernika z sezamem.

  • Moi przyjaciele uznali, że składniki niektórych czekoladek brzmiały odrażająco. Jednak kiedy spróbowali, szybko zmienili zdanie – mówi Katrina.

Działalnosć biznesową rozpoczęła w 1998 kredytem na 50 tys. USD zaczerpniętym w Small Business Association. Za te pieniądze otworzyła w Chicago pierwszy sklep – Vosges Haut-Chocolat. Dzisiaj posiada jeszcze jeden sklep w wietrznym miescie, oraz kolejne w Nowym Jorku i Las Vegas. Zysk firmy w 2006 roku wyniósł 7 mln USD, z czego 80 tys. USD przypadło pani prezes.

Źródło: MSN Lifestyle

 

Powiązane Artykuły

Jesteśmy również na

4,159FaniLubię
316ObserwującyObserwuj
318ObserwującyObserwuj
spot_img

Praca w Motorola Supply Chain & Procurement, czyli jak wygląda bycie Motorolaninem

Przyświeca nam jeden cel – pomagać innym, aby w najważniejszych momentach stawali na wysokości swoich zadań. Wartości firmy są dla nas fundamentem wszystkich działań....

Z ostantiej chwili