Ma ruszyć eksport polskiego mięsa wieprzowego do Japonii.
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem – to Kraj Kwitnącej Wiśni stanie się dodatkowym rynkiem zbytu dla polskiego mięsa.
Prezes „Polskiego Mięsa”- Witold Choiński poinformował, że firma spełniła już wymagania strony japońskiej. Rynek japoński jest bardzo duży, porównywalny wielkością do rynku Rosyjskiego – powiedział. Jego zdaniem gdyby udało się Polsce wyeksportować w tym roku na rynek japoński 30-50 tysięcy ton mięsa wieprzowego to byłby to duży sukces. Eksport mięsa to Japonii jest opłacalny, choć część zysków pochłoną wyższe koszty transportu.
Polskie Mięso – Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa pokrywa 60-70 procent krajowego zapotrzebowania na mięso, a w eksporcie – 80 procent.
Najwięksi eksporterzy mięsa do Japonii to Dania, Stany Zjednoczone i Kanada.
Więcej: Gazeta Wyborcza, 06.04.06